Borba protiv antibiotika se nastavlja

ROZP je prije nekoliko godina započeo s upozoravanjem o prekomjernoj i nekontroliranoj upotrebi antibiotika u prehrani životinja čije meso se koristi kao hrana ljudima. Do sada smo relativno malo uspjeli senzibilizirati javnost, jer hrvatske institucije ističu kako su u hrvatskoj zakonodavstvu zabranjeni antibiotici u prehrani životinja. No, da se zakoni ne poštuju pokazuju i brojni primjeri nalaza inspekcija koje je pokrenuo Ministarstvo poljoprivrede prošle godine. 

Nalazi inspekcije su neumoljivi i jasno pokazuju da Hrvatska nije izuzeta od prekomjernog korištenja antibiotika u prehrani tj. tovu životinja namijenjenih za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

Zapaženi članak o aktivnosti ROZP objavljen je u medijima 21. lipnja 2014. godine pod nazivom "ROZP upozorava na zlouporabu i prekomjerno korištenje antibiotika u mesnoj industriji".

Aktivnosti ROZP je zapazila Karlovačka županija koje je prošle godine na Javnom natječaju za sufinanciranje projekata udruga uočila značaj teme "Izbacimo antibiotike sa jelovnika" te je prihvatila Projekt ROZP pod istim nazivom. Zadovoljna rezultatima provedbe projekta, te uvidjevši da je problematika sve aktivnija Karlovačka županija je ove godine prihvatila nastavak projekta pod nazivom "Izbacimo antibiotike s jelovnika 2017"

Voditeljica projekta: Sanja Keretić